top of page
חיפוש

נדודי שינה: למה חשוב לישון מספיק?

עודכן: 14 באפר׳

חשיבות השינה המאמר עוסק בחשיבות השינה לבריאות הגוף והנפש, כולל השפעתה על מערכת החיסון והמערכת וההורמונלית. הוא מדגיש את תהליך השיקום של מערכת החיסון במהלך השינה ואת השפעתה על ייצור הורמונים ותפקודי הגוף. כמו כן, המאמר מציג את עצם הצורך בשעות שינה סדירות וביצירת סביבה שינה תומכת לתהליכים הביולוגיים הטבעיים של הגוף.


השינה משמשת כמנגנון עיקרי בתהליכי שיקום וחידוש בגוף ובמוח. חשיבותה מתמקדת במספר נקודות מרכזיות:

  • שיקום פיזי: במהלך השינה, גוף מתנקה ומתחדש. התהליך הזה חיוני לשמירה על תפקודים גופניים בריאים ויכולת גופנית אופטימלית.


  • שיקום עצבי: השינה משפרת את פעילות המערכת העצבית והתפקוד הקוגניטיבי. זמן השינה תקין ואיכותי תורם ליכולת זיכרון, לימוד, וריכוז.


  • חידוש אנרגטי: שינה טובה משפרת את רמת האנרגיה והכושר הגופני. כך, היא מסייעת בהתמודדות עם עומס יום יומי פעיל ובהגברת הכושר הגופני.


  • שיקום נפשי: השינה משפרת את הרמה הרגשית והתחושה של רוגע ונוחות. זמן השינה מקנה לגוף ולמוח את הזמן הדרוש לפירוק ועיבוד רגשות ומידע רבים מהיום הקודם.


  • חיזוק המערכת החיסונית: השינה הגודלת מסייעת בחיזוק המערכת החיסונית, כך שהגוף מסוגל להתמודד טוב יותר עם זיהומים ומחלות.


לכן, שינה איכותית מספקת תוצאות משמעותיות לבריאות וליכולות האישיות והבין אישיות שלנו.


נדודי שינה: למה חשוב לישון מספיק?

נדודי שינה: למה חשוב לישון מספיק?


החשיבות הגדולה של השינה בחיינו נמצאת בעצם ביסודה של בריאות מערכות הגוף והנפש. השינה היא לא רק זמן מנוחה פיזי, אלא גם תהליך מורכב המשפיע על מספר מערכות ביולוגיות בגוף.


אחד המרכיבים העיקריים של השינה הוא תהליך התקומה והשיקום של מערכת החיסון. במהלך השינה, הגוף מגדיר את עצמו מחדש ומחזיר אנרגיה לתאים ולאיברים שעבדו קשה במהלך היום.

תהליך זה חיוני לשמירה על עמידות מערכת החיסון ולהתמודדות יעילה עם מחלות ומזהמים חיצוניים.


בנוסף, השינה משפיעה על המערכת ההורמונלית של הגוף. תהליכים כמו ייצור הורמונים, שיפור עורקות הדם, ושמירה על מעגלי חום ונוזלים נכונים נתמכים על ידי השינה הטובה. כמו כן, תהליך השינה נמשך מחזורים של תנועת עיניים מהירות (REM) וללא תנועות עיניים מהירות (non-REM) המסייעים בשיקום ובהתחדשות המערכות השונות בגוף.


כמה שעות מומלץ לישון בלילה ? ההמלצה הכללית היא (לפחות) 7 שעות שינה. תלוי בטווח הגילאים, עדיף לא פחות מ 6 שעות שינה, ולא יותר מ 10 שעות שינה. חשוב לציין ששנת יתר לא טובה ופוגעת בשעון הביולוגי ומחזורי השינה שלנו.



כדי לשמור על תהליכי השינה הבריאים, חשוב להקפיד על שעות שינה סדירות ומספיקות. כמו כן, עלינו ליצור סביבה שינה טובה, כוללת חשיפה מינימלית לאור בשעות הערב והשקט הנדרש לתהליך התקומה. בכך נסייע לגוף למנוע הפרעות במערכת הסגולת ולהבטיח שינה איכותית ומחדשת.


רפואה סינית - השעון הסיני וחלוקה לאיברים:


ריאות (03:00-05:00) – על פי הרפואה הסינית, הריאות הן האיבר שממנו מתחילה זרימת האנרגיה לגוף כולו.


מעי גס (05:00-07:00) –במצב תפקודי תקין של הגוף, שעה זו תתבטא בצורך בהתרוקנות צואתית/ריקון פסולת מהגוף.


קיבה (07:00-09:00) – הקיבה, האחראית על העיכול, נמצאת בשיא כוחה בשעות הללו. לפי הרפואה הסינית זאת היא השעה לאכול ארוחת הבוקר, לפי הסינים ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביותר ביום. זרימת האנרגיה לקיבה תמלא את גופנו בצ'י חיוני שיחזיק אותנו למשך היום.


טחול (09:00-11:00) – על פי הרפואה הסינית, הטחול הוא האחראי להפצת האנרגיה בגוף שמקורה במזון.


לב (11:00-13:00) – על פי הרפואה הסינית הלב נחשב ל"קיסר". הוא אחראי לזרימת הדם, לשינה טובה, לשלווה הוא מנהל את הממלכה.


מעי דק (13:00-15:00) – גם הוא קשור לתהליך העיכול של המזון. הוא אחראי על ההפרדה בין עכור לטהור או בין עיקר לתפל, הוא עוסק בעיכול וספיגה של נוזלים.


שיא היום - שיא היאנג


שלפוחית השתן (15:00-17:00) – אוגרת ומפרישה את השתן, וגם משתתפת בטרנספורמציה של נוזלים הנחוצה ליצירת שתן.


כליות (17:00-19:00) – הכליות נחשבות ל"שורש החיים", הכליות הן הבסיס לכל אנרגיות היין והיאנג בגוף. ברפואה הסינית אומרים שהכליות הן המקור לאנרגיה הראשונית של האדם ולאיכות הגנטית איתה הוא נולד.



מעטפת הלב (19:00-21:00) – הרפואה הסינית רואה את מעטפת הלב ככיסוי חיצוני של הלב, המגן עליו מפני חדירת פתוגנים. זהו קו ההגנה הראשוני שלו. קשורה לתודעה ומצבים ריגשיים. השעות הללו נחשבות לזמן הטוב ביותר להירגע, לנוח ולהתכונן לסוף היום ולשינה.


המחמם המשולש (21:00-23:00) – הוא בעצם מי שאחראי לאיזון בין איברים אחרים בגוף, ומחולק לשלושה חלקים: מחמם עליון, מחמם אמצעי ומחמם תחתון. המחמם המשולש קשור לחילוף החומרים ואיזון הנוזלים בגופנו.


כיס המרה (23:00-01:00) – לכיס המרה תפקודים רבים, של אחסון ואגירת מיצי מרה, זרימה חלקה של האנרגיה בגוף, וחלקים השורים בתהליך העיכול. לכיס המרה השפעה על איכות הישנה ואורך השינה. אם כיס המרה חלש, האדם יתעורר מוקדם בבוקר ולא יצליח לחזור לישון. כמו כן יש לו חלק חשוב בתהליך קבלת החלטות.


כבד (01:00-03:00) – זהו שיא היין וחובה לישון בשעות הללו בהן הכבד נמצא בשיאו מבחינה אנרגטית. הוא האחראי על זרימת הצ׳י בגוף. הוא מאחסן את הדם את הכבד משווים לגנרל צבאי, ונאמר עליו שהוא השורש ואומץ ונחישות. בשעת השיא שלו הוא אחראי לפירוק רעלים ולכן, עלינו להיות במצב שגופנו נמצא במצב שינה בשעה הזו.


 
 
 

Comments


bottom of page